Időtartam: 01/06/2017 –  31/07/2018

Az EDUCHILD projekt célja az volt, hogy képzési és kompetenciafejlesztési lehetőséget kínáljon a konzorciumi tagok (Magyar Bölcsődék Országos Szövetsége és Ferenczi Sándor MszC Egészségügyi Szakképző Iskola) munkatársainak és segítőinek, hogy felhívja a figyelmet a projekt témájára, illetve fejleszteni a jelenlegi és a jövőbeli pedagógusok kompetenciáit.

E cél elérése érdekében a projekt során a következő tevékenységeket hajtották végre:

  • előkészítő tevékenységek, képzések Magyarországon; a diákok számára az olasz nyelv oktatásának előkészítése
  • rövid távú (5-6 hét) és hosszú távú (8 hónapos) mobilitási program az ECEC pedagógus hallgatók és a frissen végzett hallgatók számára.
  •  5 napos személyzeti mobilitási program 6 szakember számára, akik a kisgyermeknevelés és gondozás, a szociális oktatás és szakképzés, valamint az ECEC pedagógusok képzésének a területén dolgoznak.

A diákok szakmai gyakorlatot végeztek korrepetálással, árnyékolás kíséretében, a személyzet pedig szakmai látogatásokon, megfigyelés-munkaárnyékoláson és tapasztalatcserén alapuló tanulmányi látogatáson vett részt a firenzei Arca Cooperativa Sociale multikulturális és befogadó bölcsődéiben, amely vezető szerepet játszik a toszkán régióban a kis gyermekkorban lévő fiatalok irányába történő szolgáltatások nyújtásában, illetve a multikulturalizmus és a befogadás terén.

Az eredmények és a hatások sokrétűek: a résztvevők fokozott érdeklődése és tudatossága a minőségi, multikulturális és befogadó kisgyermekkori oktatás fontosságában, és ezzel összefüggésben a fokozott meggyőződés a koraszülött nevelő, illetve oktató képzés korszerűsítésének fontosságáról, valamint a szakemberek továbbképzése, amely hosszú távú előnyökkel járhat, mint például a elfogadóbb helyi közösség, a nemzeti és európai társadalom.

Partnerek:

-Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma

-ARCA Cooperativa Sociale

-Magyar Bölcsődék Egyesülete